Beltane 1 mei: viering van het begin van de zomer

Beltane is één van de 8 jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel.  Dit 8 voudige jaarwiel is onderdeel van een eeuwenoude natuurreligie die stamt uit de tijd ver voordat het christendom zich in Europa verspreidde. In vroeger tijden waren de mensen veel sterker afhankelijk van de natuur. Het levensritme werd veel meer bepaald door de seizoenen en periodes van zaaien, oogsten en ploegen en was daarmee meer een cyclus. Belangrijke momenten in deze cyclus zijn momenten om te vieren. In feite is dat natuurlijk nog steeds het geval en we zouden ons daarvan weer wat meer bewust van kunnen zijn.

Eén van de vrolijkste feesten van het Keltische achtvoudige jaarwiel is wel de mei viering Beltane. Dit feest van de natuurgodsdiensten begint bij zonsondergang op 30 april en eindigt bij zonsopgang op 2 mei. De naam komt van het Ierse "Bealteinne" dat verwijst naar het vuur van de Keltische lichtgod Bel.

Het is een lente feest, waarbij we vieren dat de groei en vruchtbaarheid van de natuur op dat moment op zijn sterkst is en de zomer gaat beginnen. Het feest viert in spirituele zin de paring tussen de God en Godin, waardoor al het nieuwe leven ontstaat. De God wordt ook wel afgebeeld als de Gehoornde God of als de "Green Man", een god bedekt met bladeren die waakt over de natuur. 

Belangrijk symbool van de Beltane viering is de meiboom. Die staat voor de verbinding tussen hemel en aarde.

In vroege agrarische gemeenschappen onstaken de druïden in de avond van 30 april grote vuren van 9 verschillende soorten hout. Het vee werd uit de stallen gehaald en tussen de vuren door naar het veld gebracht als rituele reiniging en stimulering van hun vruchtbaarheid. Huizen en schuren werden versierd mei bloesems van meidoorn en hagendoorn. Alleen op 1 mei werd de hagedoorn in huis gehaald.

De eerste bloemen werden in manden gedaanen deze manden werden bij de voordeuren van vrienden, familie, ouderen en zieken gezet, een gebruik om hernieuwd leven aan te trekken.

Jonge paren sprongen over de meivuren of dansten er omheen. Aan een meiboom werden rode, gele en witte linten vastgemaakt, die werden vastgehouden  terwijl mensen rond de boom dansten. Jonge paren trokken ook de natuur in om te vrijen in de bossen en de velden.  

Een ander oud gebruik dat met Beltane is verbonden is het "Groene Woud" huwelijk. Paren gingen met elkaar een "handvasting" aan voor een jaar en een dag.  Dit betrof ook seksuele relaties van mensen die al getrouwd waren. Op Beltane had niemand het recht dergelijke verbintenissen te veroordelen omdat daarmee het leven en de vruchtbaarheid werden geëerd.

Heb je ook dat Beltane gevoel om heerlijk aan de zomer te beginnen? Fleur je leven op! Kijk hieronder voor een greep uit onze collectie die bij het Beltane gevoel past.

per pagina
 • Kelk pentagram
  Kelk pentagram

  Kelk met pentagram symboolEenvoudig uitgevoerde kelk met pentagram opdruk. Heel geschikt om te gebruiken tijdens rituelen.

  Materiaal: de top is van roestvrij staal en onderkant is van aluminium

  Afmetingen zijn circa 16 x 6…

  € 13,50
 • Wicca symbolen Agaat
  Wicca symbolen Agaat

  Wicca Symbolen Agaat - zwart - SET van 6Wicca beoefenaars, heksen en andere paganistische tradities, hebben door de eeuwen heen gebruik gemaakt van symbolen voor rituelen, betoveringen, ceremonieën feesten e.d..

  Betekenis van de…

  € 14,50
 • Tarotdoos Pentagram
  Tarotdoos Pentagram

  Sieradendoos Pentagram - zeepsteenMooi zwaar doosje, waar je sieraden of tarotkaarten in kunt bewaren. Uiteraard kun je hem voor meer doeleinden gebruiken.

  De doos is gemaakt van zwart zeepsteen en is bewerkt met een prachtig…

  € 19,50
 • Sieradendoos Pentagram
  Sieradendoos Pentagram

  Sieradendoos PentagramSierlijke sieradendoos met gegraveerde pentagram decoratie. Geschikt voor het bewaren van sieraden, tarotkaarten of andere rituele voorwerpen. De binnenvoering is rood.
  Materiaal: Sheesham hout en bovenkant…

  € 21,50
 • Sieradendoos Pentagram
  Sieradendoos Pentagram

  Sieradendoos met Pentagram symboolDecoratief doosje van hout en afgewerkt met zilverkleurig, levendig bewerkt metaal. Centraal thema van de decoratie is het pentakel.

  Heel geschikt voor het bewaren van bijvoorbeeld sieraden,…

  € 12,50
 • Sfeerlicht Pentagram
  Sfeerlicht Pentagram

  Sfeerlicht PentagramDeze prachtige zware sfeerlichthouder Pentagram is gemaakt van zwart zeepsteen en heeft een diameter van 25 cm.

  7 waxinelichtjes omringen een in messing uitgevoerd pentakel. Geweldig mooi om te gebruiken op…

  € 24,50
 • Wierookbrander Pentagram
  Wierookbrander Pentagram

  Wierookbrander PentagramZwart spekstenen wierookbrander met het Pentagram symbool afgebeeld. Witte steentjes worden erbij geleverd.

  Afmetingen : diameter 10,5 cm, hoogte 6 cm.

  Betekenis pentagram:Een Pentagram ( Pentakel) is een…

  € 9,95
 • Wierookbrander Pentagram
  Wierookbrander Pentagram

  Wierookbrander Pentagram SpeksteenRondewierookbrander metPentagram, gemaakt van zwart speksteen. Er kunnen 5 dunne wierookstokjes tegelijkertijd in worden gezet en 1 kegelwierook.

  Diameter:10 cm.

  Betekenis pentagram:Een…

  € 5,50
 • Olieverdamper Pentagram
  Olieverdamper Pentagram

  Olieverdamper Pentagram - zeepsteenDeze olieverdamper heeft een fijn ingesneden Pentagram symbool in het onderste deel. De olieverdamper is gemaakt van een zware kwaliteit zeepsteen. Zeepsteen is een natuurproduct dat soms donker,…

  € 14,95
 • Grand Foulard Spiraal
  Grand Foulard Spiraal

  Grand Foulard SpiraalDeze Grand Foulard met zijn zonnig gekleurde spiraal heeft de afm. ca. 210 cm x 240 cm. Handgemaakt in India en het materiaal is 100 % katoen.

  Spiraal als symboolDe spiraal is van oudsher een spiritueel…

  € 28,50
 • Grand Foulard Spiraal
  Grand Foulard Spiraal

  Grand Foulard Spiraal Blauw GroenDeze Grand Foulard met zijn prachtig roze/blauw gekleurde Spiraal heeft de afm. ca. 210 cm x 240 cm. Handgemaakt in India van 100 % katoen.

  Nog 1 exemplaar op voorraad!

  Betekenis SpiraalDe…

  € 28,50
 • Mexicaanse wanddecoratie `Zonsverduistering`
  Mexicaanse wanddecoratie `Zonsverduistering`

  Zonsverduistering (Eclips) wandversieringDeze aardewerken wanddecoratie van de `Eclips` stelt een zonsverduistering voor. Het ene hemellichaam schuift voor het andere, waardoor het licht van ene hemellichaam door het andere…

  € 19,50
 • Olieverdamper Pentagram
  Olieverdamper Pentagram

  Olieverdamper Pentagram zeepsteenDeze Olieverdamper is gemaakt van een zware kwaliteit zwart zeepsteen met een prachtig uitgesneden pentagram, wat een mooi lichteffect geeft als er een theelicht in brandt.

  De olieverdamper…

  € 13,75
 • Olieverdamper Keltische Knoop
  Olieverdamper Keltische Knoop

  Olieverdamper Keltische Knoop zeepsteenOlieverdamper met een prachtig Keltisch motief, gemaakt van een zware kwaliteitzwart zeepsteen. Het bestaat uit twee delen; het oliebakje is afneembaar en dus gemakkelijk schoon te maken.De…

  € 14,50
per paginaBetaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2021 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel