Wat is astrologie?
Astrologie blijft altijd boeiend. Onwillekeurig willen we toch vaak even lezen of horen wat onze toekomst zal brengen, hoe ons karakter in elkaar zit, of welke partner het beste bij ons past. En astrologie is heel wat diepgaander dat de kolommetjes in kranten en tijdschriften suggereren. Als er maar 12 dierenriemtekens zijn, wil dat niet zeggen dat er maar 12 typen mensen op de aarde rondlopen.
Onze westerse astrologie verdeelt het heelal in 12 sectoren die zijn vernoemd naar de tekens van de dierenriem: Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.
Zie het maar als een soort taartpunten, waarbij jij precies in het centrum zit.
Als je bijvoorbeeld een Maagd bent, wil dat zeggen dat de Zon op het moment van jouw geboorte in de "taartpunt" Maagd stond. Maar er is tegelijkertijd veel meer aan de hand.
Er wordt gekeken in welke sectoren alle planeten zich bevinden, en hoe hun stand is ten opzichte van elkaar. Dan hebben we dus over de Maan, Mars, Mercurius, Venus enzovoorts. Dat levert een schat aan gegevens op die zowel op zichzelf, als in onderlinge samenhang bekeken en geïnterpreteerd worden. De vraag “wat is je sterrenbeeld?” is dus eigenlijk heel beperkt want dat gaat alleen maar over de positie die de Zon innam op het moment dat je werd geboren. Maar er is nog véél meer van invloed!
Astrologie en "de wetenschap"
Astrologie bestaat al zeker 4000 jaar en mogelijk langer. Uit die tijd zijn al bronnen gevonden in Babylon (nu Irak) en China die de stand van zon, maan, sterren en planeten in verband brachten met gebeurtenissen op Aarde en gebeurtenissen met mensen. De studie van het heelal en de metafysische betekenis daarvan gingen lang hand in hand. Pas gedurende de laatste 500 jaar is er een onderscheid ontstaan tussen astronomie (de “wetenschappelijke” studie van het heelal) en de astrologie, die betekenis toekent aan de stand van de hemellichamen en dit in verband brengt gebeurtenissen op Aarde.
Ofschoon de reguliere natuurwetenschap de astrologie tegenwoordig afdoet als een pseudo-wetenschap, zijn miljoenen mensen ervan overtuigd dat de astrologie zeer waardevol is, omdat zij uitgaat van de samenhang in de kosmos en de hele schepping (“zo boven, zo beneden”). Astrologie biedt spiritueel inzicht en verdieping. Daarnaast is met name in het Westen sinds begin 20e eeuw steeds meer verband gelegd tussen astrologie en psychologie. Psychologie-grondlegger Carl Jung heeft zich ook met astrologie bezig gehouden. Zijn theorie van de synchroniciteit (de niet-causale samenhang tussen gebeurtenissen) lijkt heel veel op de denkbeelden uit de astrologie. De geboortehoroscoop is in feite niets anders dan een psychologische persoonlijkheidsanalyse. Alleen de wijze waarop deze tot stand komt is anders dan die via de psychologische onderzoekmethoden.
Chinese astrologie
Er zijn vele astrologische tradities. In het westen is vooral ook de Chinese astrologie bekend geworden. Deze werkt ook met 12 dierenriemtekens, maar heeft een andere symboliek. Een mythe vertelt dat Boeddha op een dag alle dieren naar zich toeriep, maar er bleken slechts 12 dieren gehoor te geven aan zijn oproep: de rat, de buffel, de tijger, de haas, de slang, het paard, de geit, de aap, de haan, de hond en tenslotte het varken. Uit dankbaarheid schonk Boeddha elk dier een jaar waaraan zij elk hun eigen kenmerken en eigenschappen mochten geven. Daarmee ontstond het 12 jarig ritme in de Chinese astrologie.
Terug naar onze producten