Imbolc: het ontwaken van de natuur op 1 februari

Imbolc is één van de 8 jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel.  Dit 8 voudige jaarwiel is onderdeel van een eeuwenoude natuurreligie die stamt uit de tijd ver voordat het christendom zich in Europa verspreidde. In vroeger tijden waren de mensen veel sterker afhankelijk van de natuur. Het levensritme werd veel meer bepaald door de seizoenen en periodes van zaaien, oogsten en ploegen en was daarmee meer een cyclus. Belangrijke momenten in deze cyclus zijn momenten om te vieren. In feite is dat natuurlijk nog steeds het geval en we zouden ons daarvan weer wat meer bewust van kunnen zijn. 

Imbolc is een van oorsprong Keltisch feest waarbij het begin van de lente wordt gevierd. Imbolc begint bij de zonsondergang van 31 januari en eindigt bij zonsondergang 2 februari. Het feest wordt ook Oimelc genoemd, ooimelk in het Nederlands. 

Je zou misschien kunnen zeggen: dan is het toch hartje winter? Maar kijk eens goed! Bomen en planten beginnen knoppen te ontwikkelen. Sneeuwklokjes en crocussen komen langzaam maar zeker boven de grond.  De eerste dieren komen uit hun winterslaap. De eerste lammetjes worden geboren, vandaar de naam ooimelk.

Tradities bij Imbolc

Imbolc is een ploeg-en zaaifeest. Alle vooorbereidingen worden getroffen om de aarde weer tot leven laten komen. De akkers zijn geploegd en er wordt gezaaid. Traditioneel zijn Imbolc rituelen dan ook bedoeld als rituele reiniging van de aarde om de akkers na de winter weer vruchtbaar te maken en veel jong vee geboren te laten worden. 

 

In de Keltische traditie wordt tijdens Imbolc de godin Brigid geëerd, in haar gedaante van jonge maagd en bruid. Het is een lichtfeest: in elk raam wordt een kaars gebrand om de lente en het lammerseizoen te verwelkomen. Het christelijke Maria Lichtmis heeft deze traditie willen overnemen. In huizen wordt de grote schoonmaak gehouden, ook worden er grote vuren gemaakt. 

Tijdens de viering wordt door de kinderen een pop van stro gemaakt die Brigid voorstelt. Ook wordt een kribbe van stro bij een haard gezet dat dient als bed voor Brigid. Over het bed met de stropop wordt melk en honing uitgestrooid. Mensen komen vervolgens naar haar bed toe om een wens te doen. Door haar op deze manier uit te nodigen hoopt men te kunnen delen in haar kracht, die in dit seizoen wordt verbonden aan vruchtbaarheid, geboorte, genezing, licht en warmte.

 

Persoonlijke rituelen voor jou

Het Imbolc feest leent zich bij uitstek voor rituelen voor een nieuwe liefde, een geboorte of elk project dat klein begint en dat uit moet groeien en waar je onzeker over bent.​ Jij als persoon kan tijdens Imbolc volle aandacht schenken aan jouw nieuwe ideëen en creaties en hier ruimte voor vrij maken, zodat al je creatieve gedachten straks tot volle bloei kunnen komen.

Reinig daarvoor eerst op rituele wijze je huis, en gebruik daarvoor salie en heilig hout. Volg de traditie van de strooien Brigidpop om vruchtbaarheid en groei aan te trekken, of ga naar buiten en plant bolletjes en andere gewassen om te laten groeien in het nieuwe jaar. Visualiseer wat jij dit komende jaar wil laten groeien in het leven..

Voor het 'reinig je huis' ritueel  klik hier...

Voor onze wicca artikelen klik hierBetaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel