Het Keltisch jaarwiel
De moderne hekserij (wicca) is een religie die nauw verbonden is met de natuur. Ze grijpt terug op een diep spiritueel besef dat stamt uit de tijd ver voordat het christendom zich in Europa verspreidde. In die tijd was Europa een rurale samenleving. Het leven op het platteland maakte de mensen sterk afhankelijk van de natuur.
Eén van de kenmerken van deze natuurreligie wordt gevormd door het vieren van 8 jaarfeesten die belangrijke seizoenswisselingen markeren. Deze 8 jaarfeesten vormen het Jaarwiel. Het ritme van de seizoenen bepaalt ook het leven op het platteland, een ritme van ploegen, zaaien en oogsten.
Jaarfeesten, de 8 feesten van het jaarwiel:
Deze jaarfeesten, ook sabbats genoemd, vinden ongeveer om de 6 weken plaats. Er zijn 4 grote sabbats:
- Imbolc (1 februari), ook wel Oimelc of Sint Brigid genoemd, waarbij het begin van de lente wordt gevierd;
- Beltane (1 mei), een uitbundig vruchtbaarheidsfeest in het hoogtepunt van de lente;
- Lammas (1 augustus), ook wel Lughnasadh genoemd, markeert de oogst en het begin van de herfst;
- Samhain (31 oktober) is het heksennieuwjaar en het begin van de winter. In de nacht naar 1 november vervaagt de grens tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden. We kennen dit feest ook in zijn moderne varianten: Halloween en Allerheiligen.
De periode tussen Imbolc en Beltane is het zaaigetijde. Daarna volgt het groeigetijde tot Lammas. Na Lammas is het oogsttijd en na Samhain volgt de periode van dood en vernieuwing.
Tussen deze feesten door worden 4 belangrijke kosmische gebeurtenissen geëerd die ook direct te maken hebben met het wisselen van de seizoenen:
- De Lentenachtviering (20-21 maart), ook Ostara genoemd: dag en nacht zijn precies even lang;
- Midzomer (21/22 juni), ook Litha genoemd: de zon staat op zijn hoogst, de langste dag en de kortste nacht;
- Mabon (21 september), ook Herfstnachtevening genoemd: dag en nacht zijn weer precies even lang;
- Yule (21-22 december): de zon staat op zijn laagst, de langste nacht en de kortste dag.
Samen vormen deze feesten het achtvoudige jaar, ook wel jaarwiel of heksenrad genoemd. De data die hier zijn genoemd gelden alleen voor de gematigde klimaten op het noordelijk halfrond van de Aarde. Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen immers precies omgekeerd. In de tropen kennen we deze seizoenen niet en vaak heb je daar alleen te maken met droge en natte seizoenen.
In de moderne hekserij kennen we naast deze 8 jaarfeesten ook “esbats”, vieringen van de volle maan. Dat zijn er meestal 13 per jaar.
Voel je je spiritueel verbonden met de natuur? Dan is er ontzettend veel te vieren!