Wat betekent Fair Trade

Je ziet het regelmatig in winkels en in webshops: enorme kortingen. Soms bij de uitverkoop, Black Friday of bij een andere gelegenheid, of zo maar.

Winkels zijn meestal geen liefdadige instellingen. Met andere woorden: er moet geld worden verdiend. Maar hoe kunnen ze dan enorme kortingen geven? Even afgezien van gekke omstandigheden zoals een faillissements-uitverkoop is het antwoord simpel. Dat kan alleen als de producent het product aan de handel levert voor een fractie van de prijs die jij als consument ervoor betaalt.

Waarom krijgen mensen in ontwikkelingslanden geen eerlijk loon

En daar begint de schoen te wringen. Bijna alle producenten van de producten die wij verkopen zitten in ontwikkelingslanden. In deze landen is het soms slecht gesteld met het loon, de arbeidsomstandigheden, het milieu en de levensstandaard. Vaak is er ook kinderarbeid aan de orde. Veel van die mensen worden uitgebuit en kunnen nauwelijks rondkomen, en daarom zijn ze vaak bereid hun spullen te verkopen aan westerse handelaren voor een veel te lage prijs.

Wij kiezen voor Fair Trade

Om iets aan die misstanden te doen kiezen wij zo veel mogelijk voor het Fair Trade principe, letterlijk: “eerlijke handel”.

Via eerlijke handel kunnen wij in Nederland genieten van een eerlijk product zoals koffie, thee, chocolade of een glas wijn, en tegelijkertijd ontvangen de producenten in ontwikkelingslanden een leefbaar loon. Maar Fair Trade is meer dan dat. Het zegt ook iets over de wijze van produceren. Zo gelden er strenge milieu-eisen en worden de mensenrechten nageleefd. Verder is de samenwerking tussen boeren en arbeiders van belang. Want samen hebben zij een betere positie dan alleen.

Keurmerken

Om een product Fair Trade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van Fair Trade voldoen. Organisaties kunnen dat op verschillende manieren aantonen. Initiatieven die de Fair Trade principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn per maart 2014 onder andere Fairtrade International (in Nederland bekend als Max Havelaar), WFTO, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Zij werken allemaal op hun eigen manier binnen de Fair Trade principes. De producten van deze initiatieven zijn te koop via verschillende groothandels, supermarkten, fairtrade winkels en warenhuizen. Onderstaand logo´s van keurmerkorganisaties en erkenningsystemen die de Fair Trade principes omarmen.

 

    

   
Andere initiatieven die de Fair Trade criteria omarmen zijn Fair Trade Original en Wereldwinkels. Fair Trade Original is geen keurmerk, maar een bekend merk dat Fair Trade producten verkoopt.

Wat is dan een Fair Trade gemeente?

Ook gemeenten en andere overheidsinstellingen  kunnen bijdragen aan bestrijding van armoede en misstanden in ontwikkelingslanden. Overheidsinstellingen kunnen bedrijven en instellingen stimuleren mee te doen aan een erkenning van een gemeente of provincie als Fair Trade gemeente. Daarvoor moeten deze gemeenten, bedrijven en instellingen aan bepaalde criteria voldoen, alles met de bedoeling om meer handel te krijgen in Fair Trade producten.

Wat heeft dat nu met korting te maken?

Voor bedrijven betekent het betalen van een eerlijke prijs vaak dat ze duurder inkopen dan bedrijven die zich niets van de Fair Trade principes aantrekken.

De consument gaat graag voor de goedkoopste producten. Maar bedenk dan wel welke armoede en slechte omstandigheden je daarmee stimuleert en in stand houdt.

Opeens zo maar fikse korting krijgen op producten uit ontwikkelingslanden lijkt dus aantrekkelijk, maar het zou eigenlijk je wantrouwen moeten wekken.

Gebruik je aankopen om tegelijk iets te verbeteren

De consument is heel belangrijk op de wereldmarkt. En hij/zij stemt met zijn/haar portemonnee.

Als mensen bijvoorbeeld geen plofkippen meer kopen zal de handel heel snel daarop inspringen en de erbarmelijke omstandigheden in die bio industrie zullen stoppen.

Zo is het ook met producten uit de ontwikkelingslanden. De consument bepaalt uiteindelijk of de mensen die jouw mooie artikel hebben gemaakt daar ook een eerlijke vergoeding voor krijgen. Of dat de kinderarbeid wordt gestopt. En dat het milieu wordt gespaard.

À la Tara en Fair Trade

Wij als à la Tara doen ons uiterste best om zo veel mogelijk Fair Trade producten in ons assortiment op te nemen. Daarmee kiezen we niet altijd voor de goedkoopste producten, maar wel voor eerlijke handel en menswaardige omstandigheden.Betaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel