Meer lezen over Tibet

Tibet is voor velen een bron van inspiratie. Het land wordt gezien als een bakermat van Boeddhistische wijsheid. 

Tibetaanse geschiedenis 

De Tibetaanse geschiedenis begint in de tweede eeuw voor Christus. In die tijd, tot de 7de eeuw, werd Tibet bewoond door nomadenstammen. In de 7de eeuw werden zij verenigd tot een politieke eenheid door koning Songsten Gampo. Hij huwde een prinses uit Nepal èn een prinses uit China. De inval van China in 1950, waarmee China sindsdien Tibet claimt, wordt onder meer op dit huwelijk teruggevoerd.

In de 10de eeuw begon het boeddhisme zich te verspreiden en zo kreeg Tibet de Dalai Lama (een priesterkoning) als religieus en politiek leider. De Tibetanen beschouwen de Dalai Lama als onsterfelijk. Wanneer de Dalai Lama sterft verhuist zijn ziel naar een ander lichaam. Hij wordt herboren in het lichaam van een kind. Dit wordt “reïncarnatie” genoemd.

Chinese bezetting

Het boeddhisme zoals de Dalai Lama belijdt, heeft respect voor elk leven en het doden van zelfs het kleinste diertje is niet toegestaan. Toen in 1950 het machtige Chinese leger Tibet binnenviel, was het in de haast gevormde kleine legertje van Tibet, totaal niet opgewassen tegen het Chinese leger. Het resultaat was dat de Dalai Lama moest vluchten. Vele kloosters in Tibet werden vernietigd. De Chinezen vonden dat de Tibetanen teveel tijd besteedden aan bidden en te weinig aan werk om Tibet rijk en welvarend te maken.

In 1959 ontstond de Tibetaanse opstand. De Dalai Lama week uit naar India en van daaruit reist hij nu al jaren de hele wereld over om de Tibetaanse zaak te bepleiten. Ook in China is het boeddhisme het belangrijkste geloof, maar het Tibetaans boeddhisme (ook wel Lamaïsme genoemd) is een aparte variant dat nog zeer oude elementen van het oorspronkelijke geloof uit de streek bevat.

De Chinese culturele revolutie tussen 1966 en 1976 heeft Tibet nog veel harder geraakt dan de rest van China. Duizenden Tibetanen zijn in deze periode mishandeld, gevangen genomen en geëxecuteerd. Na 1979 volgde een iets liberaler beleid in Tibet. Er kwam meer ruimte voor religieuze vrijheid en in beperkte mate werden er weer kloosters opgebouwd. Maar nog steeds kan Tibet worden beschouwd als een bezet en onderdrukt land. Vele Tibetanen zijn gevlucht en wonen bijvoorbeeld in het nabijgelegen Nepal.

Tibetaanse artikelen kopen

Bij ons vind je Tibetaanse artikelen, zoals klankschalen, met de hand geklopt door monniken, banners met tibetaanse symbolen, sieraden, traditioneel met de hand gemaakt.

Veel van onze Tibetaanse artikelen is handwerk van kansarme vrouwen die zijn gevlucht naar Nepal, waarmee ze weer een bestaan op kunnen bouwen.

Bekijk onze tibetaanse producten...



Betaal makkelijk en veilig via:



à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel