Tibetaanse gebedsmolens

Een Tibetaanse gebedsmolen bestaat uit een holle gesloten ronde trommel met daarin een opgevouwen en strak opgerolde papieren strook waarop een mantra zo vaak mogelijk is geschreven of gedrukt. Deze holle trommel draait rond een verticale pin of spil die als as fungeert. Door het ronddraaien van de gebedsmolen gaat de speuk op in de wind en wordt de wereld ingezonden, zodat iedereen door de zegeningen geraakt wordt.

Gebedsmolens komen voor in allerlei soorten en maten. Op de buitenzijde staat altijd een mantra geschreven. Binnen in de gebedsmolen vind je op dun papier de mantra: Om Mani Padme Hum. Het is de zeslettergrepige mantra van de Avalokiteshvara, bodhissattva van compassie. Het betekent: groet aan de juweel in de lotus. De Tibetaanse gebedsmolens worden van bovenaf gezien, met de klok meegedraaid. Door het rondraaien wordt de mantra versterkt en worden de zegeningen de wereld ingezonden.

Tibetaanse Boeddhisten geloven dat door het draaien van een gebedsmolen de mantra in grote getale voortdurend in de wereld wordt gebracht. Elke rotatie staat daarbij gelijk aan het reciteren van de hele inhoud van de gebedsmolen. Hoe dunner het papier, hoe kleiner het schrift, hoe strakker opgerold de strip, hoe meer mantras tegelijkertijd per draai in de wereld worden gebracht dus hoe groter het positieve effect. Ook op de buitenkant van de gebedsmolen is de mantra als reliëfversiering opgenomen. Bij het draaien van de gebedsmolen telt deze dus ook mee.
Op de rol in de gebedsmolen is de mantra geschreven in het Tibetaanse schrift, aan de buitenkant staat de mantra in het oorspronkelijke oude Indiase schrift (het Ranjana).

Gebedsmolen kopen? Klik hier voor ons assortimentBetaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel