Wat betekent karaat bij goud?

Puur goud is 24 karaat. Dit materiaal is te zacht om stevige sieraden van te maken, dus wordt goud gemengd met andere materialen om sieraden van te maken. Het aantal karaat geeft het goudgehalte aan van het materiaal. Voorbeeld: 14 karaat bevat 14/24 = 58,3 % puur goud. 

Voor goud geldt dat de volgende keurmerken worden ingeslagen naar gelang de samenstelling van het goud:

aantal karaat:            ingeslagen keurmerk:

      24                                      999

      22                                      916

      20                                      833

      18                                       750

      14                                       585

Een andere manier om het "goud-effect" te bereiken is vergulden. Daarvoor wordt een heel dun laagje goud op bijv. koper of zilver aangebracht. Risico is dat het dunne laagje goud op sieraden na verloop van tijd eraf slijt in het gebruik.

Om dit te vermijden kan een dikkere laag goud worden aangebracht. Dit wordt wel vermeil of doublé genoemd. De goudlaag moet dan tenminste  2,5 micron dik zijn, en als basis moet 925 zilver worden gebruikt.

Tegenwoordig is "gold filled" ook in opkomst. Dit is een legering van koper en zink ("brass" in het engels) waarop onder hoge druk en temperatuur 2 of 3 lagen goud wordt gelegd. In de Verenigde Staten mag dit "gold filled" worden genoemd als 5% van het totale gewicht van het materiaal bestaat uit goud.  De kwaliteit van deze 5% goud wordt dan weer beschreven in aantal  karaat.Betaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel