Valentijnsdag 

Valentijnsdag kennen we als de dag waarop je een geliefde kan verrassen met een leuke attentie, brief of cadeautje. En vaak gebruiken we deze dag ook om iemand anoniem de liefde te verklaren.

Maar, hoe is dit gebruik ontstaan, en wie was Valentijn?

Valentijn was de christelijke priester Valentinus. Valentinus stond in het Rome van de 3e eeuw na Christus bekend als weldoener voor ouderen, zieken en armen. Ook zegende hij huwelijken in. Hij verrichtte het wonder van de genezing van de blinde dochter van Asturius, de stadhouder van Rome.

In die tijd was het christendom nog in opkomst. De heersende traditie onder de Romeinse keizers was die van de Romeinse goden. Het christendom werd door de heersers als gevaarlijk beschouwd. Daarom werden christenen in het oude Rome onderdrukt, gearresteerd en gedood, vaak op gruwelijke wijze.

De stadhouder Asturius, de blije vader van het genezen meisje, had uit dank christelijke gevangenen vrijgelaten. Soldaten uit zijn leger lieten hun huwelijk inzegenen door Valentinus. Dat vond Keizer Claudius gevaarlijk. Daarom werd Valentinus op 14 februari 270 ter dood veroordeeld en dezelfde dag werd hij onthoofd.

Voor de dochter van de stadhouder, die hij had genezen, liet Valentinus een briefje achter waarin hij schreef: “van jouw Valentijn”.

14 februari: dag van de heilige Valentijn

Later werd Valentinus door de paus heilig verklaard. Paus Gelasius besloot in het jaar 496 de dag van de heilige Valentijn uit te roepen, op 14 februari.

Met name in Engeland werd Valentijnsdag al lang gevierd, en de Engelsen namen het feest mee naar de Verenigde Staten tijdens de grote emigratiegolf in de 18e en 19e eeuw. In de Verenigde Staten groeide Valentijnsdag uit tot een groot feest waarbij cadeautjes worden gegeven. De opkomst van deze commerciële vorm van Valentijnsdag is in de jaren 90 van de vorige eeuw overgewaaid naar Europa. Daarna groeide de populariteit van Valentijnsdag ook in Europa heel snel.

Er bestaan ook andere verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag. Het feest zou een christelijke voortzetting kunnen zijn van het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia, een feest ter ere van de Romeinse god Lupercus. Ook wordt wel verwezen naar een christelijk bisschop van Terni, die tijdens de christenvervolging onder keizer Aurelianus in 273 is gedood.

De geschiedenis weten we niet helemaal zeker, maar feit is dat Valentijnsdag in 496 is ingesteld.

Iets leuks voor Valentijn kopen? Klik hier

Bronnen illustraties:

  • Kaart "De Geliefden" uit de grote Arcana van het Rider Waite Tarot.
  • Illustratie Valentijn: onbekend tarot uit de 18e of 19e eeuw, in bezit van het British Museum.

 



Betaal makkelijk en veilig via:



à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel