Wat is Ayurveda

Ayurveda is de traditionele en natuurlijke geneeskunde uit India die al meer dan 5000 jaar wordt beoefend. Ayurveda betekent letterlijk “leer van het leven” en de kennis wordt overgebracht van leraar tot leerling in alle lagen van de bevolking. Ook in de Westerse wereld begint Ayurveda staat meer terrein te winnen. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een levenswijze die past bij hun natuurlijke oorsprong.

In de Ayurvedische recepten worden alleen planten, vruchten en kruiden gebruikt. De kruidenpreparaten werken niet alleen helend maar ook preventief. Dierproeven zijn nooit nodig geweest, omdat de Ayurveda geen bijwerkingen kent. Het is een zeer effectieve, holistische levenswijze die zichzelf al duizenden jaren bewezen heeft.

In de ayurvedische gezondheidsleer bevinden zich drie ‘dosha’s’ (basiskrachten) : Vata, Pitta en Kapha. Harmonie en balans van deze krachten zijn van fundamenteel belang voor een mens om in een goede gezondheidstoestand te verkeren.

Dosha`s zijn in de ayurveda drie basisprincipes die de natuur en ons eigen menselijk lichaam doordringen en zo alle fysiologische processen regelen. Ze beschrijven de mens op alle gebieden, zowel zijn geestelijke als zijn lichamelijke talenten. Iemands algehele constitutie, zijn temperament, zijn voorkeuren en afkeuren, zijn voedingsbehoeften en nog veel meer.

De drie dosha`s bestaan uit vijf elementen:

  •  Vata uit lucht en ruimte
  •  Pitta uit vuur en water
  •  Kapha uit water en aarde.

Alle drie de dosha`s zijn in een lichaam aanwezig. Belangrijk is dat ze in natuurlijke balans met elkaar verkeren of dat ze uit balans zijn geraakt.

* Een evenwichtige Vata-dosha uit zich in enthousiasme, een goed werkende stofwisseling in de weefsels en een goede uitscheiding.

* Een evenwichtige Pitta-Dosha is te herkennen aan een goede uitstraling, geluksgevoelens, intelligentie, een goede spijsvertering, een evenwichtige lichaamstemperatuur en een gezond honger- en dorstgevoel.

* Een Kapha-dosha in balans uit zich in kracht, verdraagzaamheid, geduld en afwezigheid van hebzucht.

Als de drie dosha`s in balans zijn, is het lichaam gezond. Volgens de ayurveda ontstaat er dan ‘ojas’. Ojas overkoepelt de drie dosha`s. Het is het fijnste stofwisselingsproduct, dat uit zo’n fijne structuur bestaat dat het zowel materie als bewustzijn is.

Ojas geeft ons vitaliteit, een goede gezondheid, positiviteit en houdt ons jong.

Dus als de dosha`s in balans zijn hebben we veel ojas. We voelen ons gelukkig en vitaal. Uiterlijk herkennen we dit aan stralende ogen en een gezonde glanzende huid.Betaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel