Betekenis Triskelion

De triskelion (ook wel trinacrie of triskele genoemd), is een oeroud rond symbool dat bestaat uit 3 gebogen mensenbenen in een cirkel of 3 andere symbolen die op dezelfde manier roteren. Sinds de oudheid en op vele plaatsen en culturen in de wereld is het een geliefd en bekend symbool. Soms wordt in het midden van de figuur een hoofd of de zon afgebeeld. Hoe de figuur ook gedraaid wordt, zij zal nooit knielen. De triskelion staat daarom voor onverzettelijkheid en vrijheidszin.

In de Keltische cultuur is de Triskele het symbool voor de drie-eenheid in de mens, bestaande uit:

  • Annwn: het onderwereldgebied met als kosmisch symbool de maan
  • Abred: het niveau van beproeving en het stoffelijke bestaan, met als kosmisch symbool de aarde
  • Gwynvyd: de geheel ontplooide geest, de toestand van liefde, kosmisch symbool de zon.

Bij de Tibetanen wordt het teken van de drievoudige spiraal Het Rad van Vreugde genoemd dat een proces van zelfverwezenlijking voortbrengt. Het is het symbool van de oerenergie waaruit alles voortkomt.

In de Aboriginal cultuur staat de drievoudige spiraal voor de Nautilus schelp, een spiraal rond een centrale, maar niet zichtbare as. De Aboriginals geloven dat de schelp het geraamte van de ziel is, die toebehoort aan Alinda, de maan-man, die iedere maanmaand vanuit de hemel in de oceaan stort.

Bij de Vikingen staat de Noorse triskelion voor 3 drinkbekers: Óðrœrir, Boðn and Són. Deze Viking mythe gaat als volgt: de alcoholische Viking drank die “mee” wordt genoemd, is gemaakt van honing en het bloed van de grote Viking dichter Kvasir. Deze drank zorgt ervoor dat de drinker een groot poëet en een wijs persoon wordt. De Viking god Odin steelt deze drank van de dochter van de reus Suttung. Na 3 slokken verandert hij in een adelaar en zo brengt hij de drank naar Asgard waar de drank veilig wordt bewaard. Alleen Odin bepaalt vervolgens wie de drank mag drinken. Het symbool staat voor dichters, mensen met een scherpe tong en een snelle geest.

In het heksendom en de Wicca staat de triskelion voor de drie-eenheid van de Maagd, de Moeder, de Oude Wijze Vrouw, de drie fasen van een vrouwenleven.

In de Japanse cultuur komt de triskelion voor als de Mitsudomoe, die door veel Samoerai werd gebruikt. Voor hen stond het teken voor het verbond tussen de aarde, de mens en de lucht.

 

Zoals met veel voorchristelijke tradities het geval is heeft het christendom ook dit oude teken overgenomen en staat het hier voor de goddelijk drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Maar het verband leggen tussen het triskelion en de goddelijke drie-eenheid uit de christelijke opvattingen is historisch niet correct. Het triskalion is immers veel ouder dan het christendom.

De triskelion is hoogst waarschijnlijk afkomstig uit het Mediterrane gebied. In de tempel van de God Baäl in Tunesië is een triskelion samen met een maansikkel afgebeeld. Op munten uit het Middellandse Zeegebied vinden we sinds de vierde eeuw voor Christus triskelions. Ze werden onder andere afgebeeld op geldstukken van Thebe, Turkije, Kreta, Macedonië en Spanje. Het is het symbool van Sicilië, Bretagne en het eiland Man.


 Betaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2024 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel