Klankschaal uit Nepal

Artikelnummer: E928
Vorige Artikel 35 van 56 Volgende
€ 89,50 (inclusief 21% btw)

Klankschaal uit Nepal 

Prachtige "Nada Yoga" klankschaal. Traditioneel handgeklopt.

  • Diameter 20,50 cm.
  • gewicht: 1158 gram  

Nada Yoga betekent ‘eenheid door klank’. Dit is de oeroude spirituele kunst en wetenschap van innerlijke transformatie door geluid en klank. Meditatie op klank is een universele weg naar zelfverwerkelijking, die voor iedereen toegankelijk is, en kan worden toegepast door mensen van elke religie of spirituele richting.

Beluister hieronder de klank van deze klankschaal. In werkelijkheid klinkt het altijd iets mooier, maar je krijgt zo wel een indruk van de toonhoogte.


 

Beschrijving van het fabricageproces van gehamerde klankschalen

Met de hand gehamerde klankschalen worden volledig door mensenhanden gemaakt. Elke klankschaal van dit kaliber wordt zorgvuldig met de hand in vorm gehamerd; het fabricageproces bestaat uit diverse stadia tot de uiteindelijke perfecte ronde vorm wordt bereikt.

Ten eerste worden er diverse mengsels van metalen (koper, tin, zink, ijzer, lood, goud en zilver) in een oven tot een legering omgesmolten, afhankelijk van wat gewenst wordt, zoals voor een bronzen schaal, of een schaal met zeven metalen. Het vloeibare materiaal wordt dan uit de oven gehaald en in diverse gietvormen uitgegoten, waardoor er ronde platen ontstaan van verschillende diktes en afmetingen. Nadien worden deze platen naar de werkplaatsen gebracht, waar na precieze meting en indeling naar gewicht en vorm van de schalen het hamerproces kan beginnen.

In deze werkplaatsen worden vier of vijf van dezelfde ronde metalen platen op elkaar gestapeld en dan in de oven verhit tot ze roodgloeiend zijn. Deze roodgloeiende metaalplaten worden dan door een groep van ervaren ambachtslieden stuk voor stuk in een gewenste vorm gehamerd, tegen een halfronde houten ondergrond, zolang de hitte in het metaal blijft, en dan opnieuw verhit tot roodgloeiend, net zolang tot de gewenste vorm en grootte bereikt is. Dit is de reden waarom deze handgeslagen klankschalen stuk voor stuk uniek zijn en van elkaar verschillen in grootte, vorm en ook in klank.

In dit hamerproces van de klankschalen kan de metaalplaat uitsluitend bewerkt worden zolang het metaal roodgloeiend is, want dan is het zacht en flexibel. Als het metaal afkoelt verliest het die zachtheid en souplesse; het wordt bros, zodat het scheurt wanneer het dan met de hamer bewerkt wordt. Vooral bij bepaalde mengsels van metalen luistert dit erg nauw.
Dus wordt in dit stadium van vormgeving uitsluitend gehamerd wanneer het metaal roodgloeiend is.

Nadat dit proces is afgerond en de gewenste schaalvorm min of meer bereikt is begint het fijnere werk. In dit stadium wordt elke schaal in een bepaalde uniforme vorm en grootte bijgewerkt, waarbij ook weer opnieuw het metaal roodgloeiend verhit moet worden, om daarna in de exacte vorm te worden gebracht. Hierna is er nog een fijner hamerproces, zodat de schalen mooi rond en cirkelvormig worden, en waardoor ze ook een zuivere toon en boventonen voortbrengen. Er worden dan meestal nog randen of andere versieringen in gebeiteld, en soms worden er kleuren aangebracht.
Na een laatste check zijn de schalen dan klaar

 Betaal makkelijk en veilig via:à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2021 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel